Blogg

Ok
2
22:09

Daily Deviation för första gången

Daily Deviation Photo

Fick en smärre chock idag när jag loggade in på DeviantART, antalet nya meddelanden låg på 400+ och har stigit till närmare 800 i skrivande stund.

Anledning till detta är att en av mina fotografier har blivit tilldelat utmärkelsen "Daily Deviation". Dessa syns längst ner på sidan och det är ett x antal bilder som väljs ut till "Daily Deviation", som namnet kan avslöja så är det nya bilder varje dag.

Bilden i fråga hittar du här: Purple drop på DeviantART

pusha icon bloglovin icon Kategori: Fotografi    comment icon 3 Kommentarer
Sep
24
22:17

Uteckligen går framåt på Design-sector

Design-sector big-foot

Har idag lanserat en större uppdatering på inspiration galleriet Design-sector. Några småsaker i HTML koden för att förbättra SEO, men den riktiga uppdateringen är en ny footer som finns längst ner på sidan som ni redan har gissat. Footern har tre tab-flikar (Most loved, Most viewed, most random) och drivs med hjälp av Ajax.

Tror den nya footern kommer att ge mer ”slösurf” på sidan och ge mer fokus på designer som inte fått den uppmärksamhet som dem borde.

Så ny tycker jag att ni ska följa länken här nere och testa den nya footern, om ni hittar en bugg så posta det gärna i en kommentar eller skicka ett mail.

Design-sector

Ni kan även följa Design-sector på twitter

pusha icon bloglovin icon Kategori: Projekt    comment icon 0 Kommentarer
Aug
6
14:22

Recension av Kenko mellanringar

Kenko mellanringar recension

Om man som jag gillar makrofotografering, men vill inte spendera pengar på ett dyrt makroobjektiv, kan en mellanringsats vara ett bra alternativ. Det tillåter dig att använda ett av dina vanliga objektiv som makro t.ex. ett ljusstarkt 50mm, vilket dem flesta har i sin fotoväska.

Så fungerar det

Mellanringarna sätter man mellan kamerahuset och objektivet så man ökar avståndet mellan dem, desto längre avstånd mellan objektivet och sensorn i kameran desto närmare kommer man motivet, då kan man tro att man ska ha ett teleobjektiv på 100-200mm, men där är det faktiskt tvärtom med mellanringar. Man kommer närmare motivet med ett objektiv på 50mm än ett objektiv på 200mm.

I en mellanringsats följer det med 3 olika mellanringar på 12, 20 och 36mm som kan kombinera hur man vill för att nå önskat resultat.

kenko mellanringar thumbkenko mellanringar nikon 50mm thumbkenko mellanringar nikon 50mm thumb

En närmare titt på Kenko Mellanringar

När man packar upp mellanringarna ger dem ett helt okej intryck, ytan är ganska plastig och ringarna går att vicka lite på. Men Kenkos mellanringsats ska ge en bättre känsla än det billigare mellanringsatsen.

Autofokusen blir väldigt annorlunda med mellanringar, det går inte att fokusera i oändlighet, jag skulle till och med påstå att autofokusen är ganska oanvändbar, för fokusen skiljer bara någon millimeter. Jag kör alltså med manuell fokus och flyttar mig närmare/längre ifrån motivet.

Om man har ett zoomobjektiv kan man använda zoomen istället för fokusen för att justera avståndet. Man kan inte heller använda ett objektiv med för bra närgräns för då hamnar fokusen ”inuti” objektivet, att föredra är en närgräns på 45-50cm.

Ett äkta makroobjektiv får man en avbildningsskala på 1:1 men med mellanringar kan komma ännu närmare motivet och få en avbildningsskala närmare 1,5:1. Så man kommer närmare med mellanringar (beroende på vilket objektiv man använder) än med ett äkta makroobjektiv.

Nackdelar

  • Kort fokus
  • Kort skärpedjup
  • Något plastig

Fördelar

  • Mycket bra närgräns
  • Relativt billigt
  • Flexibelt (använda olika objektiv)

Bildresultat

Thumbnail

Thumbnail

Thumbnail

Slutsats

Efter att använt Kenkos Mellanringar i drygt en månad och fotograferat flygfän, blommor, vattendroppar etc. Kan jag säga att tillsammans med mitt 50mm f/1.8 har jag fått en del riktigt bra närbilder och är väldigt positiv mot mellanringarna, rekommenderar starkt.

Som ersättare för ett riktigt makroobjektiv är mellanringar väldigt bra, man kommer närmare, billigare (speciellt om man har ett bra objektiv för ändamålet redan), men det går inte att använda som ett allroundobjektiv med mellanringar som man kan med ett äkta makroobjektiv.

pusha icon bloglovin icon Kategori: Fotografi    comment icon 7 Kommentarer
Maj
27
15:51

Ny design på Googles Webmaster Tools

Google webmaster tool

Det är nog inte många som driver hemsidor som inte vet vad Google Webmaster Tools är för något. Men för att kort sammanfatta det hela, tjänsten erbjuder dig att hålla koll diverse statistik gällande din hemsida. Till exempel hur många inlänkar du har, vilka sökord som är populära eller om det är någon undersida som inte fungerar etc.

Dom har nu (under våren) smygstartat deras nya design, det är fortfarande samma upplägg, men dom små uppdateringarna som Google har gjort lättar verkligen upp tycker jag.
Vad tycker ni om uppdateringen?

» Läs hela inlägget

pusha icon bloglovin icon Kategori: Allmänt    comment icon 3 Kommentarer
Maj
19
23:42

Vilka gäller på den sociala webben?

Social webb ikoner samling

I dagens blogg-samhälle har det exploderat med små ikoner som snabblänkar till sidor där man kan lägga till länkar som bokmärke, sidor där man kan rösta på olika länkar som man tycker om. Sidor där man kan sprida och dela med sig av sina favorit länkar.

En vanlig knapp man ser är Addthis som är en gratis samling med massor utav sociala webb ikoner, inte så stilfull men kraftfull.

Själv använder jag mest två stycken pusha och bloggy, med dem kan jag sprida ordet till en stor grupp Svenska internetsurfare, men dessa två är bara en liten del av kakan. Så när det gäller dessa ”Dela med sig ikoner”, vilka är det egentligen som gäller?
Vilka sidor använder du för att spara/dela länkar?

pusha icon bloglovin icon Kategori: Allmänt    comment icon 8 Kommentarer